äldre fortsätter jobba
Ett nytt projekt där unga nyanlända blir IT-guider åt äldre ska främja integrationen av unga nyanlända. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Linköping

Så ska IT för äldre integrera unga nyanlända

Att lära äldre om IT ska hjälpa unga nyanlända att komma in snabbare i samhället. Det är planen med Linköpings nya satsning på IT-guider.

För att snabba på integrationen av unga, ensamkommande och andra unga nyanlända vill omsorgsnämnden i Linköping nu dra igång ett projekt där unga blir så kallade IT-guider till äldre.

Projektet är ett samarbete med föreningen Enter Sweden och tanken är att ett tjugotal ensamkommande eller nyanlända ungdomar ska få IT-kunskap så att de i sin tur kan lära äldre om IT.

Ungdomarna som ska vara i åldern 16-20 år kommer att få en 40-timmars IT-utbildning och efter det ska de vara redo för att föra kunskapen vidare till kommunens äldre.

Genom att umgås med äldre hoppas nämnden att de unga ska komma in i samhället snabbare och till exempel lära sig språket och social koder.

Projektet kommer att kosta 400 000 kronor och förslaget är att det ska finansieras genom pengar man fått från Migrationsverket. Ett liknande projekt finns sedan tidigare i Motala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".