Anders Senestad (M), ordförande för regionens revision.
Anders Senestad (M), ordförande för regionens revision. Foto: Göran Billeson
Östergötland

Så köpte regionen för 48 miljoner – utan att dokumentera

0:30 min

Region Östergötland har missat att dokumentera inköp för 48 miljoner kronor. En oberoende granskning som regionens revisorer har beställt visar att regionens rutiner vid upphandling har allvarliga brister och till och med bryter mot lagen.

Region Östergötlands revisorer har beställt en oberoende granskning av kommunens upphandlingar och den visar att regionen har missat att dokumentera inköp för 48 miljoner kronor. Det rapporterar Östgötamedia.

Granskningen visar att regionens rutiner vid upphandling har allvarliga brister och till och med bryter mot lagen.

Framför allt handlar det om fall där man inte genomfört upphandlingar utan istället använt sig av så kallad direktupphandlin. Någonting som är tillåtet upp till vissa summor. Men som då ställer krav på särskild dokumentation.

– Jag tror att det är så att alla inte har kännedom om vad som krävs när man gör en direktupphandling. Man har möjlighet att göra direktupphandling upp till 100 000 kronor.

– Sen har man ytterligare ett steg som ligger närmare en halv miljon kronor men då krävs det att man gör en ordentlig dokumentation och det är här det har brustit, säger Anders Senestad (M), ordförande för regionens revision.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".