Skandiateatern i Norrköping
Skandiateatern i Norrköping Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Norrköping

Svartbygge på teatern - stängdes av kommunen

2:02 min

Efter larm från räddningstjänsten beslutade bygglovskontoret i Norrköping att utrymma delar av Skandiateatern.

Delar av lokalerna hade utan tillstånd och utan tillräckligt brandskydd omvandlats till boende.

Efter att det brann två gånger i fastigheten upptäckte man att kontorslokaler utan tillstånd förvandlats till hyreslägenheter. 

Denis Alijagic bygglovshandläggare säger att lokalerna uppfördes utan tillstånd och utan att uppfylla de krav som ställs på ett det typen av boende. 

– Det skulle vara kontor men det var inte det vi såg. Det var boenden i de här rummen, säger Denis Alijagic.

Första veckan i november inträffade två misstänkt anlagda bränder i fastigheten. I lokalerna arrangerar kulturskolan aktiviteter för ungdomar och det finns också ett 15-tal rum till uthyrning.

Bara några dagar innan bränderna hade räddningstjänsten varit i lokalerna och konstaterat att det fanns flera brister.

En allvarlig brist som de upptäckte var en nyuppförd vägg på andra våningen. Väggen skärmade av teaterlokalen från kontorsdelen som finns på samma våning.

Så här får inte vara!

Men i och med det hade man också stängt av en viktig utrymningsväg.

– Det var igenbyggt med en dörr som hade kodlås. Så i mina ögon var det ingen utrymningsväg, säger Thomas Wennström på  räddningstjänsten i Östra Götaland. 

Samtidigt upptäcks att kontorslokalerna bakom den nyuppförda väggen har förvandlats till hyreslägenheter. Thomas Wennström valde därför att larma bygglovskontoret.

– Så här får inte vara! Både ungdomarna och de som bor i lägenheterna ska ha ett bra brandskydd säger Thomas Wennström.

Efter bränderna valde bygglovskontoret att snabbt besiktiga lokalerna.

De kunde själva konstatera allvarliga brister i  brandsäkerheten på grund av den nya väggen.

De upptäckte också att man utan tillstånd förvandlat kontorslokalerna till boende. Det gjorde att inspektörerna agera snabbt och beslutade att delar av boendet skulle stängas så fort som möjligt.

– När vi tittar på svartbygge undersöker vi för att se om det kan utgöra en fara för de som bor där och det gjorde det. Därför beslutade vi om att utrymma den delen av lokalen, säger Denis Alijagic, bygglovshandläggare.

Fastigheten ägs av fastighetsbolaget WF Korpen AB men har uthyrts till ett annat företag (Egosum AB) med säte i Linköping.

Och det är Egosum AB som i sin tur hyrt ut lägenheterna och kontorslokalerna i fastigheten som bostäder. 

Andreas Hellgren, delägare i WF Korpen AB som äger fastigheten säger till P4 Östergötland att de inte kände till förhållandena och hur man har skött fastigheten. 

– Vi har sett att det inte har blivit som vi trott eller hoppats att det skulle vara. Utifrån det vill vi ta vårt ansvar och avveckla boendet, men gör det i den takt så att vi kan ta hand om de som bor här i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista