Linköpings universitet
Foto: Claudio Bresciani/TT

Liu kameraövervakade besökare utan lov - fick utrustningen hackad

1:33 min

I fem år har Linköpings universitet kameraövervakat sina besökare utan lov. Och filmerna har vem som helst kunnat se live på nätet.

Linköpings universitet har i fem års tid haft utrustning för kameraövervakning uppsatt utan tillstånd. Det rapporterar P3 Nyheter. Utrustningen har även hackats, vilket har gjort att obehöriga kunnat se filmerna. Utrustningen det handlar om är så kallade besöksräknare som använts i universitetets bibliotek.

Att räkna besökare via till exempel en sensor är inget fel. Men i det här fallet hade besöksräknaren en kamera som filmade besökarna rakt ner från bibliotektes entréer. Och då räknas det som kameraövervakning.

David Lawrence är överbibliotekarie och han säger till P3 Nyheter att de inte visste att räknarna hade videofunktion.

– Nuförtiden skulle jag säga att man bör vara mer försiktig. Vi köper in tjänster som är mycket tekniskt komplicerade men vi har inte den kompetensen i huset för att utreda det, säger han till P3.

I september upptäckte dock universitetets it-säkerhetsgrupp att obehöriga lätt kunde logga in och se videoströmmarna via nätet genom ett standardlösenord.

Då hittades också ett tidigare okänt och obehörigt administrationskonto med namnet ”bigbrother2017”. Efter det togs kamerorna bort direkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista