Skandiateatern Norrköping
Skandiateatern Norrköping Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Norrköping

Kommunen hyrde ut svartbygge till utsatta

2:19 min

I minst ett halvår lät Norrköpings kommun utsatta människor bo på Skandiateatern i rum som var svartbyggen med dålig brandsäkerhet.

P4 Östergötland har gjort en granskning efter den senaste tidens bränder i huset. 

Yvonne Thilander är chef på socialkontoret i Norrköping

– Jag kan inte säga hur avtalet har kommit till men jag vet att i våras när vi upptäckte att vi var inne i Skandiateatern valde vi att avsluta avtalet, säger hon.

Igår berättade vi om att delar av de lägenheter som finns på Skandiateatern i Norrköping är ett svartbygge.

Hyresvärden hade förvandlat kontorslokaler till lägenheter utan bygglov.

Enligt våra uppgifter hade socialkontoret hyrt lägenheterna i minst 6 månader. Kommunen använde boendet som genomgångslägenheter för människor som inte hade någonstans att ta vägen.

 Vi har upptäckt brister och då gick ur avtalet omedelbart.

Yvonne Thilander är mycket fåordig om omständigheterna kring avtalet och hur det kom till och upprepar istället flera gånger att: 

-   Vi har upptäckt brister och då gick ur avtalet omedelbart.

P4 Östergötland har besökt fastigheten i veckan och förhållandena där kan vi enklast beskriva som slitet, smutsigt och dålig brandsäkerhet. I bostäderna bor ett 20-tal personer. Jag frågade en av de om det rum som han bodde i och hyran.

Hur mycket betalar du i hyra?
– 7000!


Hur stor är rummet du bor i?
– 12 kvadratmeter!


Vad finns det i rummet?
– Bara en säng! 

Socialkontoret säger att de för flera månader sedan har sagt upp avtalet med hyresvärden Men det bor fortfarande socialt utsatta personer i fastigheten.

Och när vi granskar hyresavtalen för de som idag bor där så upptäcker vi att avtalen är skrivna på kommunens papper med kommunens logga på. Något Yvonne Thilander inte kan förklara.

-   Det kan inte jag svara på! Det är uppgifter som precis kommit till min kännedom och det utreder vi hur det har kunnat gå till.

– För det är inte alls bra, konstaterar Yvonne Thilander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".