Här ska älgarna gå under vägen mot Kisa.
1 av 2
Nybyggd viltpassage under riksvägen Linköping-Kisa. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Nybyggd tunnel under riksväg 23/34 vid Hamra.
2 av 2
Nybyggd passage för vilt under riksväg 23/34 vid Hamra. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Kinda/Linköping

Olyckor ska minska med ny djurpassage

2:12 min

Ett nytt arbetssätt mot viltolyckor prövas i Östergötland och Värmland. Nu ska arbetssättet börja användas i hela landet. I Östergötland har älgar och rådjur fått en egen gångtunnel under riksväg 23/34 norr om Kisa.

– Vid Hamra bygger man om vägen nu och där har vi fått till en lite större passage. Djuren är lite kinkiga - de vill inte gärna gå igenom för smala och trånga tunnelpassager.

– Det är inte så att antalet viltolyckor minskar utan det snarare ökar. Det är ett lidande för djuren och det är lidande för trafikanter så att det är bara positivt om vi kan få ner viltolyckorna, säger Mikael Alm som är projektledare på Trafikverket. 

Jag har haft många chockade människor i min telefon som undrar varför vi inte gör något.

Tunneln för viltet ska kameraövervakas så att man kan se vilka djur som använder den och när de passerar eller vistas där.

– Jag har haft många chockade människor i min telefon som undrar varför vi inte gör någonting, säger Anders Sjölund som är nationell samordnare på Trafikverket för landskapsfrågor och som också jobbar med pilotförsöket i Östergötland.

I hela landet sker närmare 60 000 viltolyckor per år. I Östergötland nästan 3 700 förra året. 

Det är kanske den största nyheten som vi ska prova.

Men nu pågår ett pilotförsök med hjälp av de regionala viltolycksråden i Östergötland och Värmland, där representanter finns med inte bara för polisen, jägarna, lantbrukarna, försäkringsbolag och forskare bland annat utan även kommuner - som ska få en tyngre roll i arbetet än hittills. Anders Sjölund på Trafikverket igen:

– Vi vill ju undvika att vi bygger en stor passage till exempel för älgar eller rådjur och sedan visar det sig att det är tänkt att det ska vara ett villaområde så de åtgärderna var egentligen onödiga.

– Det är den samordningen vi vill få till. Efter årsskiftet ska vi försöka utveckla detta steg för steg. Alla regioner kommer att börja jobba med det men kanske inte alla län samtidigt.

I Åtvidaberg i Östergötland ska nu ett helt nytt varningssystem för vilt testas. Det är en av idéerna som kommit fram i pilotarbetet. Det handlar om vita kantstolpar som ska sättas mycket tätare längs vägen än idag, berättar projektledare Mikael Alm.

– Det är kanske den största nyheten som vi ska prova. Om det kommer ett djur så bryts den vita siktlinjen man har längs vägen. Det blir som en silhuett man ser.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".