Fredrik Thörnborg brottsförebyggande samordnare.
Fredrik Thörnborg brottsförebyggande samordnare. Foto: Lisen Elowson Tosting
Valdemarsvik

"Det är katastrofsiffror"

2:07 min

Representanter från Valdemarsviks kommun och polisen kommer nästa vecka hålla informationsmöte för invånarna.

Syftet är att svara på frågor från invånarna angående resultatet av undersökningen om spåren av narkotika i avloppsvattnet i länets kommuner som presenterades under fredagen. Analysen visar att spåren av narkotika ökar stort i Valdemarsviks kommun jämfört med förra årets mätning.

– Det är katastrofsiffror. De åtgärder vi har gjort under året har tydligen inte gjort någon verkan överhuvudtaget, säger Fredrik Thörnborg, brottsförebyggande samordnare i Valdemarsviks kommun till P4 Östergötland.

Vid tre tillfällen under 2017 har prover tagits av avloppsvattnet i länets samtliga kommuner. I flera kommuner ser man en ökning av spår från narkotika jämfört med mätning från förra året men i Valdemarsvik är ökningen kraftig, framförallt vad gäller spåren av cannabis.

Här uppmättes halter av cannabis i avloppsvattnet motsvarande 154 doser per 1000 invånare jämfört med 62 året innan och det här är det högsta värdet av spår av cannabis i avloppsvattnet i hela länet.

Mätningen säger inget om hur många som använder narkotika i respektive kommun men frågan måste ändå ha högsta prioritet menar Fredrik Thörnborg som nästa vecka ordnar ett möte för Valdemarsviksborna där polis och berörda kommunala verksamheter ska informera om undersökningen och även svara på frågor. Innan jul kommer dessutom arbetet med en ny handlingsplan för hur kommunen ska jobba framåt inledas.

Nya mätningar av avloppsvattnet kommer också att genomföras eftersom de tidigare proverna är tagna under april till augusti när antalet sommargäster ökar stort i kommunen.

– Vi behöver göra mätningar under vintern också för att se om det är såhär under vintern också, säger Fredrik Thörnborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista