Ukraina
Foto: Stefan Jerrevång/TT

VM-kvalet i Norrköping: Sverige föll mot Ukraina

2:33 min

I nästan fullsatta Stadium arena i Norrköping förlorade de svenska basketherrarna den historiska VM-kvalmatchen mot Ukraina. Matchen slutade 76-84(34-53).

Motståndet i kväll, Ukraina, har en lång baskettradition bakom sig och som ansågs vara favoriter inför matchen. 

Men Sverige öppnade matchen starkt. 

– Vi har startat matchen väldigt bra, säger experten Nina Baresso i P4.

Men de svenska basketherrarna ställdes mot laget som rankas som 19:e bästa i världen, (mot Sverige som rankas som 54:e). Sverige hade alltså inte råd att göra enkla misstag. 

Ett tapp var dock att Marcus Eriksson, som spelar i den spanska högstaligan inte är här.

– Ett minus för det svenska laget. En sådan skytt som Eriksson behövs i den här matchen, säger Nina Baresso.

Med dryga två minuter kvar hade Sverige elva poäng upp till Ukraina. Något som minskades till nio med dryga minuten kvar. 

Men Sverige lyckades aldrig komma ikapp. Trots förlusten hyllar Baresso landslaget. 

– Grabbarna ger aldrig upp, det här laget har mer harmoni i laget, det är något man kan bygga på. Att man ligger under med 20 poäng och tar igen till endast sex poäng mot ett lag som Ukraina är stark. 

Men Chris Czerapowicz är inte lika nöjd.

– Poängskillnaden är viktig så att det var bra att vi kunde kämpa oss tillbaka. Men jag tycker att vi borde ha vunnit, säger han.

De svenska basketherrarna har en tuff utmaning framför sig i VM-kvalet. I gruppen har Sverige nämligen Turkiet, Lettland och Ukraina – där är alla tre lagen är högre rankande på världsrankningen. Och för att Sverige ska ta sig till nästa omgång behöver de sluta minst trea i gruppen. I nästa match väntar Lettland.

– Vi lär oss av våra misstag. Om vi kommer ut och spelar som ett lag från början och håller oss till vår gameplay nästa match så tar vi dem, säger Chris Czerapowicz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista