Jan Svensson, ordförande för Sverigedemokraterna i Östergötland.
Jan Svensson, ordförande för Sverigedemokraterna Östergötland och Åtvidaberg. Foto: Sverigedemokraterna
Östergötland

SD har tomma stolar - men antalet kandidater ökar

1:35 min

SD är det enda partiet i länet som inte kunnat besätta alla mandat de fått i kommunfullmäktige. Just nu står två stolar tomma i Boxholm och Söderköping. Men antalet kandidater ökar.

I dag avslutar Sverigedemokraterna sina landsdagar som hålls i Norrköping. Samtidigt i länet pågår arbetet med att hitta fler kandidater till nästa val.

– I Söderköping hade vi folk som ville sitta på stolarna. Men på grund av personliga problem, som påhopp av folk som bor i orterna, så avsa de sina stolar. Det var mycket tråkigt, säger Jan Svensson som är ordförande för SD i Östergötland.

Även till nästa val ser det ut som att Söderköping och Boxholm är de kommuner där det är svårast att hitta kandidater. Jan Svensson säger att en kandidat är klar i Boxholm och i Söderköping kanske de har ett namn att sätta på upp på valsedeln.

Vi har en väldigt stark framtidstro

Enligt Jan Svensson har påhoppen förändrats under den här mandatperioden.  

– Det känns betydligt bättre nu. När man träffar folk på stan känner man en helt annan jargong.  

Jan Svensson berättar att SD nu har över 160 kandidater i Östergötland och att de har dubblat antalet kandidater i stort sett i varje kommun.

– Vi har en väldigt stark framtidstro, säger Jan Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista