Löfven och lövin
statsminister Stefan Löfven (S) och Isabella Lövin (MP). Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Östergötland

Uppgörelse om de ensamkommande - De flesta får stanna

Ekots Karin Runblom: Miljöpartiet har drivit frågan hårt
3:48 min

Regeringspartierna är mycket nära en uppgörelse kring ensamkommande unga. Det erfar Ekot. Enligt källor till TT är det klart att de flesta får stanna.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet kan komma att presentera sin överenskommelse redan på måndagseftermiddagen, enligt uppgifter till Ekot.

– Vi har fått uppgifter från båda regeringspartierna att man är mycket nära en uppgörelse i frågan om de ensamkommande, säger Ekots reporter Karin Runblom.

Miljöpartiet har drivit frågan hårt och öppet krävt att de som kom till Sverige före november 2015 och fått vänta på besked och hunnit fylla 18 ska få möjlighet till ny prövning.

 – Miljöpartiet tycker att de här personer har fått orimligt långa väntetider som också har påverkat att många har fått avslag, säger Karin Runblom.

Hon säger också att frågan har varit mycket svår för regeringen.

– Enligt uppgifter som vi har fått har intensiva förhandlingar i den här frågan pågått under ett antal veckor. Signalerna har fram till nyligen varit att det har varit väldigt låst läge där partierna har stått väldigt långt ifrån varandra, säger Karin Runblom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".