Endometrios
1 av 3
När Jolina var inlagd på US förra gången tog det en och en halv vecka innan hon fick smärtlindring som hjälpte. Foto: Michaela Eriksson
Jolina
2 av 3
Jolina måste alltid använda sin rullstol när hon ska ut, ibland även hemma. Foto: Emma Garzon
Guillermo Forfait
3 av 3
Guillermo Forfait, överläkare på Kvinnokliniken på US, tycker att kunskapen om endometrios behöver bli bättre bland vårdpersonal, patienter och resten av befolkningen. Foto: Emma Garzon
Tjällmo

Jolina kämpar mot sin endometrios - och mot vården

2:16 min

Nästan varje dag ligger Jolina Didriksson från Tjällmo i fosterställning för att hantera smärtan. Hon lider av endometrios, en sjukdom som drabbar var tionde kvinna i fertil ålder.

Trots svåra problem får Jolina ibland ingen hjälp när hon söker akutvård på US i Linköping, eftersom ingen personal som är insatt i sjukdomen finns på plats.

– Det är det värsta – att man inte kan lita på att få hjälp även om man åker in till akuten. Det är så många gånger man får åka hem utan att få hjälp, säger Jolina.

Guillermo Forfait, överläkare på Kvinnokliniken på US, säger att många endometiospatienter tycker att det är svårt att komma i kontakt med vården, därför behövs bättre samarbete mellan de inblandade klinikerna. Han anser också att kunskapen om endometrios behöver bli bättre.

– Det behövs definitivt mer kunskap hos vårdpersonal, befolkningen och patienterna, menar Guillermo Forfait.

2008 bad Jolina vården att utreda om hon hade endometrios. Men det tog det flera år innan en läkare gjorde en titthålsoperation och konstaterade att det gått så lång tid att hon hade fått en allvarlig form av sjukdomen.

Det är det värsta – att man inte kan lita på att få hjälp även om man åker in till akuten

Förra gången Jolina var inlagd på US fick hon stanna där i tre veckor. Då upplevde hon en smärta hon beskriver som värre än sin förlossning och som elvispar med taggtrådar som snurrar runt i magen. Efter en och en halv vecka fick Jolina en ryggbedövning som hjälpte mot smärtan.  

– När jag ligger inne och det har tagit lång tid innan jag fått avlastning, bara någon paus här och var – då har det varit riktigt illa.

Jolina har gjort två operationer och har i dag p-stav, spiral och minipiller. Hon kommer ha men för livet av endometriosen, men hon hoppas att det inte blir värre. Framöver ska hon fortsätta prata öppet om sin sjukdom.

– Det skulle ge mig jättemycket glädje om jag skulle kunna hjälpa någon att få hjälp i tid och slippa gå igenom det jag gått igenom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".