Tord Runervik
1 av 2
Jaktledaren Tord Runervik är en av flera hundra som jagar vildsvin på lördagen. Foto: Emma Garzon/Sveriges Radio
Vildsvins bökande
2 av 2
Så här ser det ut efter vildsvinens bökande. Foto: Emma Garzon/Sveriges Radio
Linköping

Här pågår en stor vildsvinsjakt

1:37 min

Vildsvinen ökar lavinartat i länet. Därför samlas flera hundra jägare på lördagen för en vildsvinsjakt i Linköping.

Jakten arrangeras för tredje året, men det är först i år det har blivit riktigt stort.

– Den är ju väldigt stor. Normalt jobbar man i mindre jaktlag, med som mest 20-25 personer. Det här blir kanske den största samordnade jakten vi håller i Linköpings kommun, säger jaktledaren Tord Runervik. 
 
Då vildsvinen är så många i dag ökar viltolyckorna och det blir större skador på jordbruket. Vi står ute på en betesmark och Tord Runervik visar alla gropar efter vildsvinens bökande.

– Vi hade det här som parkering förra året, men nu är man tveksam att köra ner en bil här utan att köra fast. Man går också och vrickar fötterna.

Vildsvin rör sig inom stora områden och därför har man större chans att få tag i vildsvinen nu när så många jägare är ute samtidigt.

Jakten anordnas inom Linköping Södra Älg- och Kronhjortsområde som är på cirka 30 00 hektar, och i dag är målet att skjuta mellan 10 och 20 vildsvin i området. Tord Runervik förklarar att inga andra djur äter vildsvin, därför behövs jägarna.

– Det är jägarnas sätt att ta ansvar för vildsvinsökningen som vi har inom vårt område. Jag hoppas på en lyckad jakt. Sedan hoppas jag att vi kan dra erfarenheter av det här med samverkan mellan olika jaktlag, och att det ska bli bra utdelning på det sättet också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista