Guillermo Forfait
Guillermo Forfait, överläkare på Kvinnokliniken på US, tycker att kunskapen om endometrios behöver bli bättre bland vårdpersonal, patienter och resten av befolkningen. Foto: Emma Garzon

Endometrios en utmaning för vården

1:00 min

Flera endometriospatienter tycker att det är svårt att få hjälp. Guillermo Forfait, överläkare på kvinnokliniken, ser problemet som en av US utmaningar.

År 2008 bad endometriospatienten Jolina Didriksson vården att utreda om hon hade endometrios. Det tog flera år innan hon kunde få hjälp och då konstaterades det att hon hade fått en allvarlig form av sjukdomen.

Guillermo Forfait, överläkare på kvinnokliniken, menar att många endometriospatienter tycker att det svårt att komma i kontakt med vården. Han menar att US har en del utmaningar när det gäller patienterna.

– Det är en stor utmaning för sjukvården att hantera de patienter med akut smärta på ett bra sätt. Vi läkare har olika inriktningar och det är inte alltid så att man träffar den läkare som är insatt i patientens problematik, säger han.

US jobbar med att förbättra vården för kvinnor med avancerad endometrios och de som söker hjälp akut. Istället för att ha en mall som täcker alla patienter så föreslår han individuell vårdplan. Om en patient söker hjälp akut ska det tydligt stå vad som gäller för just henne.

– En patient som behöver akut hjälp behöver kanske en mer anpassad behandling än någon annan så det är svårt att täcka alla behov med ett vårddokument. Det kan hända att man inte träffar en endometriosspecialist, som man kanske önskar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista