Katarina Güven förälder till barn på Nordic International School
Katarina Güven förälder till barn på Nordic International School. Foto: Lisen Elowson Tosting
Norrköping

"Jag tycker nog att skolan ska överklaga beslutet"

2:23 min

Beslutet att Nordic International School i Norrköping inte tillåts ha klädkod på skolan får föräldrar att reagera. En av dem är Katarina Güven som har två barn på skolan.

Det var under måndagen som Skolinspektionen beslut kom som säger att skolan inte får ha regler om enhetlig klädsel eftersom de strider mot skollagen.

– Jag tycker att det har fungerat jättebra så det här är jättetrist, säger Katarina Güven som har en son i femteklass och en i sjundeklass i den aktuella skolan.

Hon säger att varken hon eller barnen har haft några problem med skolans klädkod som består av en ljusblå pikétröja, en mörkblå kofta och ett par svarta inneskor.

Men Skolinspektionen menar att regler om enhetlig klädsel bryter mot skollagen och läroplanen eftersom den strider mot den värdegrund som gäller i skolan med individens frihet och integritet.

Men Katarina Güven tycker att eleverna kan behålla sin frihet trots den enhetliga klädseln.

– Jag tycker att barnen kan uttrycka sig ändå, det blir mer fokus med enhetlig klädsel, säger Katarina Güven.

Inte heller Anders Ljunggren som har sin son i åttonde klass i den aktuella skolan tycker att Skolinspektionens beslut är rätt. Bland annat på grund av att alla föräldrar och elever har informerats om vad som gällde innan skolstart och har gått med på klädkoden.

– Jag tycker att det här är helt vansinnigt fel. Det här är ett fritt val och det är ingen som har tvingats hit. Alla har gått med på reglerna, säger Anders Ljunggren.

Men Skolinspektionen menar att den omständigheten inte förändrar bedömningen.

Vidare menar myndigheten också att de diciplinära åtgärder som gäller kvarsittning efter tre varningar som gäller om eleven bryter mot skolans ordningsregler, exempelvis klädkoden, inte heller följer skollagen. Skolinspektionen kräver att skolan senast 8 januari nästa år ska vidta åtgärder så att ordningsreglernas innehåll och diciplinära åtgärder följer skollagen.

Föräldern Katarina Güven ställer sig frågande till myndighetens beslut eftersom hon menar att skolan fungerar så bra.

– Jag tycker nog att skolan ska överklaga det här beslutet.

Föräldern Anders Ljunggren kommer säga till sin son att fortsätta klä sig enligt skolans klädkod.

 – Det är ingen uniform, det är en pikétröja, och han är jättenöjd med att bära kläderna, säger Anders Ljunggren.

Christine Karmfalk, som är vd för den koncern där Nordic International School ingår, säger till P4 Östergötland att skolan tänker fortsätta att kämpa för att eleverna ska få ha skoluniform.

– Jag tycker att det är beklagligt att man ägnar energi åt att kritisera en skola som har total samstämmighet mellan rektor, lärare, elever och föräldrar kring ordningsreglerna. Det finns många skolor där det inte är så, säger Christine Karmfalk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista