Vi är också nkpg
Unga tjejer i Norrköping har startat projektet #viärocksånorrköping Foto: Alexander Nyrinder

Unga tjejer gör sig hörda

2:16 min

25 unga tjejer med bakgrund från 17 olika länder har gått ihop för att göra sig hörda. Nu har de spelat in en låt för att lyfta tjejernas röst.

'Tjejerna vill inte vara med', 'Tjejerna är så svåra'. Så menar integrationsprojektet #viärocksånorrköping att beslutsfattare och projektledare för ofta låter. Projektet jobbar med att få tjejer med mångkulturell bakgrund att ta mer plats.

– Det är väldigt många tjejer som inte deltar i kultur- och fritidsaktiviteter. När jag frågat organisationer som anordnar såna aktiviteter säger de att de har svårt att nå unga tjejer med mångkulturell bakgrund. Man saknar dem, säger Louise Berg.

Louise Berg menar att organisationernas försök att nå mångkulturella tjejer inte är tillräckligt bra och tror att man behöver förnya sina metoder för målgruppsanpassning. Enligt Ernestine Nyonzima är inte problemet att målgruppen inte vill delta.

– Man vill vara med. Men jag tror att man kanske inte vågar om man bara bott här i 2-3 år och inte talar språket så bra, säger hon.

Nu har projektet samlat ihop 25 unga tjejer med bakgrund från 17 olika länder. De har nyligen släppt låten Thrive och även spelat in en musikvideo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".