Åsa Dahlström och Christer Eklöf hos hos Råd och stöd i Lambohov.
1 av 3
Åsa Dahlström och Christer Eklöf hos Råd och stöd i Lambohov. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Carin Gustafsson är gruppledare för Råd och Stöd i Lambohov.
2 av 3
Carin Gustafsson är gruppledare för Råd och Stöd i Lambohov. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
De jobbar i Lambohov på Råd och stöd. Merima Gadzo, Cecilia Cras, Cornilla Hydén, Åsa Dahlström, Jessica Strömberg och Carin Gustafsson.
3 av 3
De jobbar i Lambohov på Råd och stöd. Merima Gadzo, Cecilia Cras, Cornilla Hydén, Åsa Dahlström, Jessica Strömberg och Carin Gustafsson. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio

Många fler än väntat vill ha hjälp i Lambohov

1:41 min

– Vi har till och med fått säga nej ibland, säger Cecilia Cras som jobbar på socialtjänsten i Lambohov dit personal på försök flyttat ut från centrum.

– Vi har sett ett större behov i Lambohov än vad vi kan möta. Och det är något politikerna får ta ställning till när de följer upp, säger Cecilia Cras.

Politikerna i Linköping testar en flytt av delar av socialtjänsten ut till Lambohov och senare också till Berga. Orsaken är bland annat att man tycker sig fått ut för lite av pengarna som gått till socialtjänsten tidigare.

Tanken är att se om det kan löna sig på sikt att erbjuda hjälp nära de boende, så att små problem inte behöver bli stora.

Cecilia Cras och hennes kollega Jessica Strömberg på Råd och stöd i Lambohov tycker det är roligt att jobba i det här försöket som innebår många kontakter i närsamhället och nya tankesätt.

– Vi har många ideer. Vi får hejda oss själva och sätta idéer på idéparkering och känna av behovet snarare än att springa före. Det är jätteroligt, säger Jessica Strömberg.

– Det här är ju ett lyft för Lambohov, säger Christer Eklöf som bor i Lambohov och tittar in till socialtjänsten på en kopp kaffe.

Är du själv berörd av verksamheten här?

– Inte nu. Men jag är ju pensionär gott och väl. Så jag kommer kanske att bli berörd av socialtjänstens olika delar framöver. Och då kan det ju vara väldigt bra att jag har nära till att rådfråga och få personlig hjälp, säger han.

Men flytten ut till Lambohov innebär mindre personal på Råd och stöd i centrala Linköping eftersom det inte tillkommit till några extrapengar till försöket. Carin Gustafsson är gruppledare för den nya verksamheten i Lambohov.

De som behöver stöd inne i stan - kommer de i kläm nu?

– Det hoppas jag inte. Det finns ju kvar en stor styrka där, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista