Johan Wänström, statsvetare vid Linköpings universitet.
Johan Wänström, statsvetare vid Linköpings universitet. Foto: Emma Garzon/Sveriges Radio
Östergötland

"Ulf Kristersson har fått en väldigt bra start"

7:11 min

I dag kom så SCB:s partisympatiundersökning för november. Undersökningen visar att Moderaterna går starkt framåt och Miljöpartiet hamnar under riksdagsspärren.

Moderaterna och Miljöpartiet är de två partier med de mest dramatiska förändringarna i undersökningen. Moderaterna går starkt framåt och ligger nu på 22,2 procent. En ökning med 3,9 procent från senaste mätningen i maj.

– Ulf Kristersson har fått en väldigt bra start och det tror jag kanske är den främsta anledningen till varför man har gått framåt, säger Johan Wänström, statsvetare på Linköpings universitet.

Miljöpartiet backar och ligger på 3,8 procent och skulle trilla ur riksdagen om det var val i dag. Undersökningen visar också att Socialdemokraterna hamnar på 32,2 och Vänsterpartiet på 7 procent. Båda partierna går framåt något.

Sverigedemokraterna backar från senaste mätningen i maj och ligger på 14,8 procent. Centerpartiet backar också något och ligger på 9,5 procent. Kristdemokraterna är under riksdagsspärren på 3,1 procent och Liberalerna ligger strax över riksdagsspärren på 4,2 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".