Skylt vid Ungdomsmottagningen i Linköping.
1 av 2
Umo i Linköping. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Anna-Carin Forsmark, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland.
2 av 2
Anna-Carin Forsmark, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Linköping

Umo förnyas ihop med ungdomar

1:46 min

Öppettider och övre åldergräns hör till det som ska diskuteras ihop med ungdomar när ramavtalet om kommunernas ungdomsmottagningar nu ska skrivas om.

– Sådana ställen har ju alltid lite dåliga öppettider. Så det är lite svårtillgängligt, säger Sofie som är en kvinna i 20-årsåldern i Linköping.

Och hon får medhåll av Anna-Carin Forsmark som jobbar med frågan om Ungdomshälsans nya avtal på Region Östergötland, alltså gamla landstinget. Öppettiderna kommer att diskuteras.

– Kanske mer kvällsöppet. Och sedan även sommaren - sommarloven är ju långa, säger hon.

Ett gäng ungdomar går förbi på en gågata i Linköping en tidig vardagseftermiddag. Ett par kvarter bort ligger ungdomsmottagningen. Där är unga mellan cirka 13 och 25 år välkomna att prata om det mesta kring relationer, sex och hur man mår psykiskt.

Alla länets kommuner har möjlighet att erbjuda ungdomar det här, även om det inte alltid finns i ens hemkommun. 18-årige Zaid i Linköping tycker att ungdomsmottagningarna behövs.

– Det är jätteviktigt att ungdomar känner till vissa grejer, som könssjukdomar och preventivmedel. Vissa skolor tar upp det och pratar om det även i gymnasiet. Men inte de flesta, säger han.

Förra året besökte drygt 40 procent av invånarna mellan 13 och 25 år Ungdomshälsan i länets centrala och östra länsdelar, betydligt mindre andel var det i den västra länsdelen. Nu ska ungdomar själva få vara med och ta fram det nya avtalet. 

– Så att de får vara med och säga sitt. Medelåldern 2016 var 22 år så det finns behov högre upp i åldrarna, säger Anna-Carin Forsmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista