Asylenparken i Vadstena
Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Vadstena

Inga lägenheter i Asylenparken – domen rör upp känslor i Vadstena

1:46 min

Många är upprörda och besvikna över domen från Mark- och miljööverdomstolen som upphäver kommunens planer på att bygga lägenheter i Asylenparken.

Motståndarna mot byggplanerna säger nu att beslutet har skapat en otrevlig stämning i stan. Vi frågade vadstenabor om deras tankar kring beslutet.

– Det är åt helvete! Men det finns ett antal krafter här i stan som är emot det mesta, säger en man.

– Jag tycker att de ska få bygga i alla fall säger en kvinna med anledning av domen från Mark- och miljööverdomstolen.

Striden om Asylenparken är flera år gammal. För fem år sedan blev kommunens byggplaner för 48 lägenheter i Asylenparken i Vadstena känd för allmänheten. Direkt efter bildades Asylengruppen som motsatte sig byggplanerna. Enligt dem hade området ett stort kulturhistoriskt värde och borde bevaras. Men trots det fortsatte kommunen med sina planer.

Efter beslutet i kommunfullmäktige startade en lång rättslig process, där både Länsstyrelsen och mark och miljödomstolen godkände byggplanerna. Men den sista instansen Mark- och miljööverdomstolen valde i förra veckan är att sätta stopp för planerna helt.

– Jag tycker att det är tråkigt att vi stupade på målsnöret, säger socialdemokraten Anders Hedeborg Kommunstyrelsens ordförande.

Domen har rört upp känslorna hos en del Vadstenabor där de beskyller motståndarna och Asylengruppen som ansvariga för beslutet. Många i Asylengruppen säger att de upplever det som en hets stämning och därför är det ingen i gruppen som vill prata med oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista