Innanför entrén på Umo i Linköping. Regnbågsflagga, lila soffa och grön växt.
Innanför entrén till en ungdomsmottagning i länet. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
KInda/Linköping

"Du ska inte behöva möta mamma i dörren"

1:27 min

Ugdomsmottagningarna bör inte finnas på vårdcentraler. Det anser man på Region Östergötland. Anna-Carin Forsmark jobbar på regionen.

– Det är önskvärt att den här servicen finns någon annanstans än precis på en vårdinrättning, säger hon.

I Linköping ligger ungdomsmottagningen - Umo som den också kallas - vägg i vägg med en vårdcentral. Men de har olika ingångar och det finns en låst dörr emellan.

I en del andra kommuner finns Umo inne på en vårdcentral, till exempel i Kisa. Verksamhetschef där är Mahsa Pourheidari och hon anser inte att det är något problem med ungdomsmottagningens läge.

Kindas socialchef Joachim Samuelsson tycker inte att det är ett måste med skilda lokaler om det fungerar ändå men att det kan vara önskvärt ändå. 

Många ungdomar går till Umo för att få råd och stöd i känsliga frågor. Johanna, som är i 20-årsåldern, beskriver Umo som en bra plats.

– Det är väldigt öppet och bra när man kommer in till en ungdomsmottagning - välkomnande. Det är mysigt att sitta där. Det är bra att det finns, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista