Montage. Krister Björkegren, Marie Morell, Mats Johansson
Krister Björkegren, regiondirektör, Marie Morell (M) oppositionsråd, Mats Johansson (S) regionråd. Foto: Per Groth/ Region Östergötland. Emma Garzon och Raina Medelius/ Sveriges Radio
Östergötland

Sjukvårdens röda siffror – en miljard på tio år

2:07 min

Region Östergötland har inte lyckats hålla sjukvårdsbudgeten sedan 1992. Och de senaste tio åren har sjukvården kostat en miljard mer än beräknat.

– Det är utmanande att förutspå hur många det blir och hur utvecklingen ser ut, förklarar regiondirektör Krister Björkegren.

Han säger att antalet patienter ökar och då behövs mer personal.

– Det gör att våra kostnader ökar. Men det är inte okej att inte hålla budget.

Sjukvårdens resultat i förhållande till budget. (miljoner kronor)

  • 2008 -15, 
  • 2009 -122,6 
  • 2010 -61,9 
  • 2011 -79,9 
  • 2012 - 70,8 
  • 2013 - 232,5 
  • 2015 -106,9 
  • 2016 -135,9 
  • 2017 (prognos) -153,8 

Totalt 2008-2017 -1059,1

Regionrådet och moderaten Marie Morell är kritisk till att kostnaderna för sjukvården nästan har fördubblats sedan den nya majoriteten tog över styret.

– Det som jag är mest bekymrad över just nu är att det är väldigt otydligt från den politiska majoriteten vad man egentligen har tänkt sig.

Enligt Mats Johansson, socialdemokrat och regionstyrelsens ordförande, är det svårt att jämföra kostnaderna, eftersom man måste ta hänsyn till utvecklingen av svensk sjukvård. Han anser dock att majoriteten har gjort mycket för att försöka dra ner på kostnaderna.

– Vi har en lägre kostnadsutveckling än när vi gick in i mandatperioden. Och vi har pressat ner kostnaderna för bemanningsföretag på en helt annan nivå än hur det såg ut med en annan ledning för Region Östergötland.

Senast Region Östergötland höll budgeten var alltså 25 år sedan, och Marie Morell tror att det kan ta lång tid innan det sker igen.

– Det är så mycket pengar just nu att man inte kan göra det på ett bräde. Även om vi har omsättning på väldigt många miljarder så är det mycket pengar ändå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista