Paulina Bengtsson verksamhetschef på Novahuset
Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Östergötland

Kritik mot polisens arbete mot sexhandel

1:29 min

Det kommer skarp kritik mot hur Polisen i Östergötland arbetar mot sexköpare och trafficking. Både från hjälporganisationer och inifrån Polisen.

– Jag ser det som att vi är ett svart hål i Sverige. Andra regioner ser oss som det och vi ser att Östergötland prioriterar inte den här sortens brott, säger Paulina Bengtsson på Novahuset i Linköping som hjälper människor som utsatts för sexuella övergrepp.

Prostitution och sexhandel är enligt henne lika vanligt i Östergötland som i övriga landet men att östgötapolisen inte alls jobbar med frågorna.

– Det förekommer väldigt mycket och det är sorgligt att vi inte arbetar mer med de här frågorna.

Hon är inte ensam. Kritiken kommer även från polisled. Vi har pratat med två poliser i Östergötland som arbetar mot prostitution och de bekräftar Paulina Bengtssons bild och är kritiska mot polisledningen.

Stefan Hall, polisområdeschef i Östergötland håller inte med om att arbetet mot sexköp och trafficking glömts bort men säger samtidigt att det finns mycket annat som kräver resurser.

– Som annan organiserad, grov brottslighet, kriminella nätverk, utsatta områden och särskilt utsatta områden som du då ska konkurrera mot i lokalpolisområdena. Tittar vi på regional nivå är det ju också i konkurrens med våldtäkter, sexualbrott och annan grov organiserad brottslighet.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista