Nykter alkoholist
Niklas Hidenius, alkohol- och drogbehandlare. Foto: Sanne Svensson/Sveriges Radio P4 Östergötland
Östergötland

"Tänker du på dina barn dricker du inte i jul"

8:32 min

Hur ska vi hantera alkohol? Och hur vet man när det är på väg att gå överstyr? Nyktra alkoholisten Niklas Hidenius och professorn i psykiatri, Markus Heilig, tipsar om vilka varningssignaler vi ska hålla utkik efter.

– Det man kan säga om en person med alkoholproblem – alltså en alkoholist – är att om det vore så enkelt att när en alkoholist dricker alkohol så spårar allting ur. Så är det inte, utan ibland går det bra. Men den stora skillnaden är att man vet aldrig när det kan spåra ur – för det gör det när en alkoholist dricker, säger Niklas Hidenius, nykter alkoholist och alkohol- och drogbehandlare.

– En av de första varningsklockorna är när omgivningen börjar reagera. Det är anmärkningsvärt hur man själv på något sätt kan blunda för att alkoholanvändning börjar gå över styr och skapa problem för en. Men omgivningen brukar uppmärksamma det. Så när omgivningen börjar känna oro är det definitivt dags att börja fundera, säger Markus Heilig, professor i psykiatri på Linköpings Universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista