Montage kommunalråd i Linköping som lämnar
1 av 4
Foto: Foto: Sveriges Radio
Catharina Rosencrantz (M) avgående kommunalråd i Linköping.
2 av 4
Catharina Rosencrantz (M) har trivts i politiken men gillar inte att så många lämnar inför valet. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Christian Gustavsson (M) avgående kommunalråd i Linköping.
3 av 4
Christian Gustavsson (M) avgående kommunalråd i Linköping. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Kristina Edlund (S) kommunstyrlesordförande i Linköping.
4 av 4
Kommunalråde Kristina Edlund (S) ställer upp i höstens val i Linköping. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Linköping

Flykten från stadshuset

1:59 min

Rekordmånga kommunalråd i Linköping har slutat under mandatperioden eller slutar före valet. Och det är inte bra för Linköping - säger en av dem som lämnat.

Totalt elva kommunalråd har redan slutat eller kommer att lämna före valet.

– Det är väldigt många och många på kort tid. Jag tycker inte att det är bra för politiken och för kontinuiteten, säger Catharina Rosencrantz som tidigare var kommunalråd för Moderaterna i Linköping och även har varit ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Linköping.

– Olyckligt när det blir så här väldigt kort inpå valet, säger hon.

Genomsnittsåldern på de elva kommunalråden som slutat eller kommer att sluta är 45 år. Sju kommer från oppositionen och fyra från majoriteten.

De har lämnat under mandatperioden

 • Rebecka Gabrielsson, L
 • Evelina Alsén, MP
 • Lena Micko, S
 • Eva Lindh, S
 • Nils Hillerbrand, MP
 • Catarina Rosencrantz, M
 • Andreas Ardenfors, KD

De har aviserat att de kommer att lämna

 • Christian Gustavsson, M
 • Paul Lindvall, M
 • Karin Granbom Ellison, L
 • Daniel Andersson, L

Catharina Rosencrantz som tillhör oppositionen ska fylla 65 år kommande mandatperiod och valde därför att lämna sin kommunalrådspost i somras  före valet. Hon hade då en efterträdare klar och det tycker hon kan vara en bra strategi för den som tänker sluta.

– Jag tror inte man ska gå runt och överdriva enskilda personers betydelse.

Det säger moderaten Christian Gustavsson som är drygt tjugo år yngre än partikollegan Catharina Rosencrantz och som nu lämnar jobbet som kommunalråd men stannar som politiker i kommunfullmäktige.

– Olyckligt när det blir så här väldigt kort inpå valet, säger hon.

Han tror det kan vara bra med ombyte i de politiska leden, då gamla låsningar kan lösas upp.

– Erfarenheten kring att "det där har vi provat och det ska vi inte prova igen" - nu kanske det är ätt tid att prova det, säger han. 

En av dem som blir inte avgår utan ställer upp i valet i höst är nuvarande ordföranden i kommunstyrelsen, socialdemokraten Kristina Edlund. Hon är inte heller orolig för att det ska bli svårt för väljarna med många nya kommunalråd till valet.

– Som väljare och medborgare går du nog till valurnorna och röstar på parti kanske mer än du röstar på person, säger hon. 

Är det något särskilt i kommunen som gör att så många har lämnat och kommer att lämna?

– Njae - vi politiker i Linköping vi har ju väldigt unga kommunalråd. I kombination med att många varit här lång tid och några som är i åldern 40, 41, 42 - så blir det många gånger så, kan jag tänka mig, att det blir stora förändringar inför vissa val. Och så blir det ju nu här, säger Kristina Edlund.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".