Björn Borg gruppchef Motala lokalpolisområde.
Björn Borg gruppchef Motala lokalpolisområde. Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Motala

Fentanylmissbruket ökar och skördar dödsoffer

2:20 min

Under torsdag eftermiddag presenterar länsstyrelsen i Östergötland den årliga narkotikakartläggningen.

Det är länets kommuner, Polisen, Region Östergötland och länsstyrelsen i Östergötland som kartlagt droganvändningen i länet genom en enkät.

En drog som har ökat de senaste åren i hela landet är de så kallade fentanylanalogerna. Gruppchef Björn Borg i Motala lokalpolisområde, berättar att det även har blivit vanligare där.

– Vi upptäckte att det började användas i missbrukskretsar för några år sedan, nu börjar vi träffa på det bland ungdomar också, säger Björn Borg.

Fentanyl som från början är en smärtstillande medicin, ett plåster för svårt smärtpåverkade patienter har blivit allt vanligare bland landets missbrukare.

Från början klipptes plåstret sönder och exempelvis röktes men idag har de ersatts av fentanylanaloger, kemiskt framställda fentanylliknande preparat som intas genom nässpray och köps via nätet.

Substanserna är oerhört potenta och man riskerar livet vid minsta överdosering. 

– Den är svårdoserad och vi har fått många dödsfall i vårt lokalpolisområde, mellan 10 och 15 personer, säger Björn Borg till Sveriges Radio.

I hela landet har antalet rättsmedicinska obduktionsärenden där fentanylanaloger ensamt eller i kombination med andra substanser har bedömts som dödsorsak ökat stort. 2014 var det inga fall, hitills i år har det varit 74 dödsfall med fentanylanaloger, visar siffror från Rättsmedicinalverket.

Gruppchef Björn Borg i Motala lokalpolisområde ser att attityden till droger generellt har förändrats de senaste åren. 

– Under de tio år som jag har jobbat som polis har det blivit en mer liberal inställning till droger i vårt område, säger Björn Borg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista