Kommunhuset Finspång
Kommunhuset Finspång Foto: Rosmari Karlsson/Sveriges Radio.
Finspång

Finspångsfilmen tillbaka på polisens skrivbord

2:05 min

Ärendet om den omgjorda Finspångsfilmen där en pålagd röst berättar om ett samhälle för vita, har lämnats tillbaka till polisen igen.

Filmen producerades ursprungligen för att marknadsföra Finspångs kommun, men senare gjordes den om med en pålagd röst som berättar om Finspång och att det är ett samhället som bara är till för vita människor.

Budskapet var enligt Ekots granskning hatiskt, rasistiskt och i flera fall använde de rent nazistiska referenser.

Enligt Ekot var avsändaren av filmen den högerextrema grupperingen Nordisk alternativhöger.

Efter granskningen polisanmäldes filmen av Finspångs kommun och ärendet lämnades till åklagare.

Men åklagaren har nu beslutat att lämna tillbaka ärendet till polisen eftersom det i nuläget inte finns någon misstänkt gärningsman.

Även ett plakat med ett liknande budskap som klistrades upp i Finspång, polisanmäldes och rubriceringen på de båda anmälningarna är brott mot upphovsrättslagen och hets mot folkgrupp.

Polisens utredare Dennis Holmström har återigen fått ärendet på sitt skrivbord och han menar att det kan bli svårt att lösa det misstänkta brottet.

– Vi måste hitta den som har skapat filmen för att gå vidare med upphovsrättsbrottet och den som har publicerat filmen vad gäller hets mot folkgrupp. Det är oerhört svårt att hitta en sådan gärningsman, säger Dennis Holmström till Sveriges Radio.

Polisen kommer att lägga ner anmälan tills något nytt tillkommer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista