Nils Öberg, regeringens särskilde utredare
Nils Öberg, regeringens särskilde utredare Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Sverige

Hjälp till den som slår närstående varierar mellan länen

2:21 min

Bara var tredje kommun i landet arbetar aktivt och har rutiner för att upptäcka våld mot närstående.

Det här visar den enkät som är en del i regeringens pågående utredning om insatser för män som utsätter närstående för våld.

– Hjälpen finns och den fungerar men det är inte spritt över hela landet, säger Nils Öberg är regeringens särskilde utredare.

Den utredning som pågår just nu har som syfte att se över vad det finns för möjlighet till hjälp för den som slår inte ska upprepa våldet. Enligt statistik från BRÅ är det 18 procent av dem som utsatts för misshandel som uppger att förövaren är en närstående person. Av kvinnorna är det 40 procent som svarar att det är en närstående som har slagit.

Det man ser i den enkät som skickats till samtliga kommuner i landet och 70 procent har svarat på är att det finns bra stöd för de som utsätter på flera håll men att det skiljer sig mycket åt beroende på var i landet man bor.

– Det stora problemet är att det är på vissa ställen den här hjälpen finns och stödet kan erbjudas, säger Nils Öberg till Sveriges Radio.

Utredningen har ringat in ett antal områden som nu ska undersökas vidare, bland annat hur ansvar ska fördelas mellan stat, kommun och landsting samt hur den här verksamheten ska organiseras och finansieras och hur verksamheten ska följas upp och utvärderas.

– Nästan ingenting är utvärderat, här behövs det en professionalisering så att vi vet vad som fungerar och inte fungerar, säger Nils Öberg

I början av juni ska utredningen presenteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista