Bland annat kan man hitta information om vilka lås polisen använder sig av.
1 av 2
Bland annat kan man hitta information om vilka lås polisen använder sig av.
Ritningar över polishus går att hitta.
2 av 2
Ritningar över polishus går att hitta.
Östergötland

Känslig information om polishusen på nätet

2:49 min

Detaljerade ritningar över flera polishus i landet har legat öppet på Polisens servrar. Tillgängliga för vem som helst att ladda ner.

I ritningarna står det bland annat tydligt plats för vapenvård, förhörsrummens placering, exakta platsen för övervakningskameror eller typ av lås som används, publicerade vid upphandlingar för om och nybyggnation av polisstationer men som senare glömde att plocka bort. 

Lars Björsund som är säkerhetskyddschef på Polisen säger att det är olyckligt att ritningarna ligger ute.

– De här ritningarna borde plockats bort när upphandlingen var genomförd säger Lars Björsund är säkerhetskyddschef.

Genom en enkel sökning på nätet kunde vi hitta detaljerade ritningar över flera polisstationer i exempelvis Arvidsjaur, Strängnäs, Arlanda samt arrestens rastgård i Norrköping.

Det är allvarlig säkerhetsmiss

Magnus Ranstorp

I ritningarna kunde vi exempelvis hitta information om utrymmen som används för vapenvård, förhörsrummens placering, exakta platsen för övervakningskameror och typ av lås som används.

Information som polisen publicerade vid upphandlingar för om och nybyggnation av polisstationer men som senare glömde att plocka bort.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp säger att det är mycket känslig information som kan skada polisen om det hamnar i händerna på kriminella.

– Det är allvarlig säkerhetsmiss att det ligger ritningar över rastgårdar, dimensionen på säkerhetsdörrar och vilka områden säkerhetskamerorna täcker. Det bör helt enkelt inte ligga ute konstaterar Magnus Ranstorp.

Utöver ritningarna hittade vi också rekommendationer från polisledningen om vilka lås man bör använda i olika utrymmen.

Lars Björsund säger att rekommendationerna har några år på nacken men samtidigt vill han inte svara på frågan om rekommendationerna tillämpas än idag.

– Jag kan inte svara på det faktiskt och jag avböjer att kommentera ytterligare säger Lars Björsund till P4 Östergötland.

Efter vår granskning meddelar polisen att de nu börjat rensa filerna från nätet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista