prostitution.
Arkivbild: Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Östergötland

Specialgrupp ska bekämpa människohandel

1:34 min

Människohandel och sexköp ska bekämpas i Östergötland. Nu bygger polisen upp en specialenhet som ska jobba mot den här brottsligheten.

– Det här har varit ett område vi behöver göra mer med, vi har fått besök av de här prostituerade som kommer till Norrköping och Linköping med en viss frekvens och det måste vi hantera, säger Michael Lindquist, samordnare på polisens operativa verksamhet i Norrköping.

För två år sedan beslutade rikspolischefen att polisen ska satsa på att bekämpa alla former av människohandel och att specialenheter ska bildas i  Stockholm, Göteborg och Malmö.

I år har även polisen i region Mitt och Bergslagen med Uppsala respektive Örebro som huvudort prioriterat sådana grupper.

Det är bara tragik bakom allt det här. Och det vore konstigt om vi vet om det men inte agerar, så nu gör vi det.


Men i region Nord och i region Öst, där Östergötland, Sörmland och Jönköping ingår finns ingen sådan specialenhet. Men nu ska det bli bättre.

I veckan fick Michael Lindquist uppdrag att sätta samman en grupp med poliser från Linköping, Norrköping och Motala.

– Det är en del av den brottslighet som är prioriterad inom svensk polis så nu ska vi dra vårt strå till stacken.

Den största delen av prostitutionen förmedlas via annonser på internet. Och Michael Lindquist reflekterar över att efterfrågan på sexköp är så stor.

– Det stora bekymret är att det är så många män som får det här att fungera, det kan jag bli djupt bekymrad över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista