Sovande i säng. Foto: Mikael Andersson/TT
1 av 3
Foto: Mikael Andersson/TT
Göran Gunarsson
2 av 3
Göran Gunarsson, ordförande för trafik- och samhällsplaneringsnämnden i Region Östergötland. Foto: Emma Garzon/Sveriges Radio
Helene Lidestam, biträdande professor i produktionsekonomi på Linköpings universitet.
3 av 3
Helene Lidestam, biträdande professor i produktionsekonomi på Linköpings universitet. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Östergötland

Trafikforskare: Ge elever sovmorgon

2:28 min

Trafikforskare vill göra ett försök i Östergötland där främst gymnasister ska börja skoldagen senare för att minska kostnaderna för kollektivtrafiken.

Tanken är att minska antalet passagerare under så kallad peak-tid på morgnarna och se om det sparar pengar. För peaken är väldigt dyr för trafikbolagen. Idén har hittills inte fallit i god jord i alla länets kommuner men får stöd av Östgötatrafiken och Region Östergötland.

– Alla funderar över precis samma sak - hur kan vi göra trafiken effektivare. Så den här frågan finns över hela södra Sverige, säger Göran Gunnarsson (C) som är ordförande för trafik- och samhällsplaneringsnämnden i Region Östergötland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".