Datasal, bildskärmar
1 av 2
Digital teknik används ofta för påverkanskampanjer Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Calle Granström Länsstyrelsen i Östergötland
2 av 2
Calle Granström Länsstyrelsen i Östergötland Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio

Myndigheter rustar upp mot påverkanskampanjer

1:33 min

Myndigheter i Östergötland samverkar för att motverka Informationskrigföring och påverkanskampanjer under valet 2018.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, finns det en risk för att det svenska valet 2018 utsätts för påverkan av främmande makt. Även vi i Östergötland börjar organisationer och myndigheter att rusta upp för valet 2018.  

– Vi jobbar med det här inom ramen för ”Samverkan Östergötland”. Där finns representanter för bland annat polisen, regionen, försvarsmakten och kommunerna, räddningstjänsten samt länsstyrelsen Calle Granström på länsstyrelsen i Östergötland. 

Bakgrunden till förberedelserna är erfarenheterna från bland annat USA, Frankrike och Tyskland där man misstänker att främmande makter har försökt påverka valen genom  falsk information och ryktesspridning för att gynna egna intressen.

Den svenska regeringen har gett flera myndigheter i uppdrag att vidta åtgärder för att bättre kunna stå emot olika typer av påverkansförsök under valet 2018. Förberedelserna görs även på regional och lokal nivå. Å då gäller att vara förberedd för många olika scenarier.

– Jag tror att vi måste ta ett stort grepp på det här för att kunna se vilka delar av det vi gör som kan påverkas, berättar Calle Granström.

Cyberattacker, ryktesspridning i syfte att undergräva trovärdigheten för valadministrationen är bara några exempel. Så det gäller att dels varje myndighet rustar upp inom sin organisation samtidigt som man utökar samarbetet med andra menar han.

– Till exempel kommunerna måste se över egna verksamheter och  sedan måste vi titta på samverkansbiten och se vilka delar är det vi behöver samarbeta kring, säger Calle Granström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".