Rödspov
1 av 2
Den hotade rödspoven räknades vid Roxen i somras. Foto: Daniel Johansson
Thomas Johansson
2 av 2
Thomas Johansson, länsstyrelsen. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Linköping

Rödspov - en sällsynt pippi vid Roxen

1:19 min

Det gick dåligt med häckningen vid Roxens strandängar i somras för den akut hotade rödspoven. Det visar årets inventering som länsstyrelsen genomfört.

– Till en början såg det jättebra ut, ganska mycket nya fynd av rödspov vid Svartåmynningen och på andra ställen. Många individer var det, 23 om jag kommer ihåg rätt. Rekord. Det såg jättebra ut.

Men sen hände något.

– Det blev inte så många ungar som kom ut, som man i alla fall upptäckte vid noteringen. Två såg man, varav en kunde man följa lite längre. Ett tag var det fyra par som försökte häcka, men ett par lyckades. Föregående år har vi haft desto fler som lyckats.

För femtio år sedan fanns det gott om rödspov i hela Europa. Men på många håll har landskapet dikats ur och våtmarker tagits bort när jordbruket fått större plats. Det kan vara en tänkbar orsak till minskningen. Idag är rödspoven akut hotad.  

I Sverige häckar fågeln i huvudsak i Skåne, på Gotland och Öland. Och längst norrut - vad man vet - är Svartåmynningens naturreservat utanför Linköping.  

Thomas Johansson tror att sommarens minskning av rödspov vid Roxen beror på den torra sommaren.

– Man kan säkert se kopplingen till vädret, att det blev för torrt för dem. Det fanns helt enkelt ingen mat till ungarna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".