Julmat prinskorv/TT
Arkivbild: Foto: LEIF R JANSSON / TT
Östergötland

Så hanterar du matresterna: Sillen är känslig

3:23 min

Massor av julmat kvar i kylskåpet. Men hur vet man att maten är okej? Och finns det mat som man kan äta fast den blivit lite möglig?

– Om man inte hanterar maten rätt så kan det hända saker med den som tillexempel en bakterietillväxt, menar Monica Olsen som är risk och nyttovärderare på livsmedelsverket.

Här är några av hennes råd

  • Se till att du vet hur maten är hanterad från början.
  • Ta bara fram lite mat i taget, fyll på med mer om det tar slut istället för att flytta in och ut ur kylskåpet.
  • Håll den varma maten varm och den kalla kall när du har maten framme för att hindra bakterietillväxt.
  • Innan du ställer in den varma maten i kylskåpet så kyl ner den snabbt genom ett vattenbad eller genom att ställa ut den en stund. Annars riskerar annan mat i kylskåpet att värmas upp och så startar en bakterietillväxt där.
  • Om maten har stått framme länge, var då noga med att lukta på den så känner du om det är ok att äta eller inte.
  • Den känsligaste produkten på julbordet är sillen.
  • Skinkan brukar hålla sig bra men den får inte stå framme alltför länge.
  • På en hårdost som möglat kan man skära bort möglet och sen äta osten men om det möglat i ett mjukostpaket så kan man inte äta den.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista