Ikram väntar på besked om hon får stanna i Sverige. Enligt lagman  Anders Hagsgård är hon inte ensam. rekordmånga väntar på besked.
Ikram Taleb och lagman Anders Hagsgård. Foto: Lisen Elowson Tosting och Tobias Liedholm.

Ikram är inte ensam - lång väntetid hos Migrationsdomstolen

2:14 min

Väntetiderna för dem som fått avslag på sin asylansökan och överklagat beslutet till Migrationsdomstolen har ökat under året.

I januari tog det i snitt drygt tre månader att få sitt mål prövat i Migrationsdomstolen. I november hade tiden ökat till drygt fem månader.

– Jag väntar, väntar och väntar, säger Ikram Taleb som kom till Norrköping från Syrien tillsammans med sin man och dotter för två år sedan.

I december förra året fick familjen besked på sin ansökan om asyl. Mannen som kommer från Syrien fick permanent uppehållstillstånd men Ikram som är marockansk medborgare fick avslag på sin ansökan. Även sexåriga dottern Aya, född i Syrien men med marockanskt medborgarskap fick avslag på sin asylansökan. Besluten överklagades och sedan dess har familjen fått vänta.

Men de är inte ensamma om att få vänta på beslut. Migrationsdomstolen har haft rekordmånga ärenden att handlägga under 2017, berättar Anders Hagsgård som är lagman på förvaltningsrätten i Göteborg.

– Vi får in fyra gånger så många asylmål i år jämfört med 2015, säger Anders Hagsgård till Sveriges Radio.

Migrationsdomstolen ska enligt beslut från regeringen ha avgjort 90 procent av de så kallade avlägsnandeärendena vad gäller ensamkommande inom två månader. Vad gäller övriga avlägsnadenärenden ska 90 procent avgöras inom fyra månader. I november tog det i genomsnitt 2,5 respektive 3,7 månader att få sitt ärende prövat.
Trots att ett antal åtgärder har vidtagits har handläggningstiderna inte minskat säger Anders Hagsgård.

– Vi har anställt mer personal, lånat domare från andra domstolar och sett över arbetsformer. Vi har arbetat på många olika fronter men det är en näst intill omöjlig uppgift när man får in så många fler migrationsmål, säger Anders Hagsgård. 

För Ikram Taleb är väntan på besked tuff. Den gör henne orolig, nedstämd och trött.

– Jag vet inget, jag är trött, säger hon till P4 Östergötland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista