Åsa Willsund från Linköpingspolisen och drabbade Kjell Persson med ett cykelbatteri i hand.
1 av 2
Åsa Willsund från Linköpingspolisen och drabbade Kjell Persson med ett cykelbatteri i hand. Foto: Jonathan Engberg/Sveriges Radio
Kjell Persson med sin elcykel.
2 av 2
Kjell Persson med sin elcykel. Foto: Jonathan Engberg/Sveriges Radio
Linköping

Många batterier till elcyklar stjäls i Linköping

0:38 min

Kjell Persson är en av många som fått batteriet till sin elcykel stulet den senaste tiden.

Mellan 1 oktober och 11 december ska polisen i Linköping fått rapporter på 29 fall av batteristöld från elcyklar, enligt uppgifter från Corren.

Allt en skicklig tjuv behöver är en skruvmejsel och 10-15 sekunder för att kunna skruva loss ett cykelbatteri och ta det med sig.

– Man blir både arg, ledsen och besviken över att man inte kan ha någonting ifred utan att någon klåfingrig ska plocka det, säger den drabbade Kjell Persson.

Både Kjell Persson och Åsa Willsund från polisen vill att cykeltillverkarna ska hitta säkrare sett att fästa batterierna på elcykeln. 

Åsa Willsund från Linköpingspolisen säger att man gör vad man kan för att få stopp på stölderna, men att det är svårt att hitta bevis som håller i domstol.

– Även om man skulle säkra fingeravtryck på packethållaren så är det svårt att bevisa vems som är den skyldigas.

Att köpa nya batterier kostade strax under femtusen kronor styck för makarna Kjell och Gudrun Persson, som nu tar med sig batterierna när de har parkerat cyklarna för säkerhets skull.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".