Sanna Norblad fackförbundet ST på Migrationsverket
Sanna Norblad fackförbundet ST på Migrationsverket Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Östergötland

Fackförbundet ST: Migrationsverket kringgår turordningen

2:08 min

På Migrationsverket har förhandlingarna om neddragningarna inom myndigheten startat, men fackförbundet ST är kritiskt till hur de sköts.

– Vi når inte fram till högsta ledningen, säger Sanna Norblad är avdelningsordförande för ST, som är den största fackliga organisationen  på Migrationsverket. 

Migrationsverket står inför stora neddragningar och nu när de centrala förhandlingarna har påbörjats har det enligt fackförbundet ST skurit sig rejält med arbetsgivaren.

Enligt fackförbundet handlar det bland annat om att arbetsgivaren saknar förhandlingsordning och inte heller har gjort någon kompetensinventering men det de mest vänder sig mot är hur arbetsgivaren förhåller sig till turordningsreglerna.

ST vill dela in medlemmarna i kretsar efter den arbetsuppgift som hen har, exempelvis beslutsfattare eller handläggare och det oavsett vad för ärenden personen jobbar i nuläget, men det menar Sanna Norblad vid ST att arbetsgivaren vill gå ifrån.

– Ja, man kringgår det. Man tycker att man har rätt att leda om personal in i det sista innan förhandling och det minskar möjligheten att placeras om för de som står i turordning, säger Norblad .

Enligt uppgift till P4 Östergötland finns en plan att under det närmaste året minska antalet medarbetare från 760 till 420 i region Öst, där Norrköping ingår. I hela landet handlar det om en minskning av drygt 2000 tjänster på asylprövningen och mottagningsenheten.

Men på grund av oenigheten kan personalen nu få vänta på besked om vem som berörs av uppsägning, enligt Sanna Norblad vid ST.

– Vi vill att våra medlemmar ska få besked men vi måste ändå följa arbetsrätten, säger Norblad till P4 Östergötland.

P4 Östergötland har sökt en kommentar från arbetsgivaren som hänvisar till ett pressmeddelande där man beskriver att förhandlingarna har slutat utan överenskommelse och att det innebär att varje förhandling nu kommer att börja med att bestämma turordningskretsen och att det ska ske enligt gällande lagstiftning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".