En kvinna häller upp ett glas champagne.
Foto: Isabell Höjman/TT
Nyårsafton

Kyld flaska och fast hand ger rätta hugget

Vill du imponera på släkt och vänner med att korka upp bubblet på nyårsafton med sabel? Tricket för en lyckad sabrering är en välkyld flaska och att glida med sabeln snarare än att hugga.

Martin Gilck på Champagne Sweden säger att bara man vet hur man gör är det inte svårt att sabrera, inte ens för en nybörjare.
– Om man har en relativt grov kniv med lite tyngd i är chansen stor att man lyckas i första försöket, säger Martin Gilck.

Flaskan ska vara väl kyld – då spiller man mindre. Sedan håller man flaskan i ett stadigt grepp, i ungefär 45 graders vinkel uppåt. Från flaskans botten till toppen går som en liten söm och längs den drar man kniven, eller sabeln, men hugger inte.

– Man ska låta sabeln glida längs med halsen tills man träffar grimman och provocerar glaset att spricka. Det största misstaget är att slå för hårt, då finns det risk att glaset spricker för långt ner, säger Martin Gilck.

Faktaruta: Sabrering

Sabrering är något som från början kommer från franska och ryska kavallerister som tog till sabeln för att öppna segerchampagnen efter strid. Med hjälp av sabeln och ett lätt slag mot glasklacken alldeles under korken slås toppen av flaskan av. Trycket i flaskan blåser bort eventuellt glassplitter som bildas.

Genom att hålla flaskan lutad kommer mindre champagne att gå till spillo, jämfört med om du rätar upp den efter sabreringen. Orsaken är att den ackumulerade kraften strävar rakt ner i centrum av flaskbotten och sedan rakt upp genom flaskmynningen. Lutningen gör att trycket fördelas mer och mindre champagne sprutar ur flaskan.

Hastigheten när korken far ut med ligger uppåt 30 km/h.

Källa: Richard Juhlin Champagne Club

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista