Östergötaland

Laser och ljus nya trenden på tolvslaget

Flera svenska kommuner tar efter Linköping och byter ut de traditionella fyrverkerierna mot ljus- eller lasershow. Det blir lugnare för hundarna och bättre för miljön.

Den nya trenden tar sig med raketfart men kan ställa till problem för flygtrafiken. Att ordna lasershow i stället för att bomba loss med fyrverkerier blir allt mer populärt i flera kommuner runt om i landet.

I Linköpings nyårsfirande är fyrverkerierna sedan flera år tillbaka ersatta. Men istället för laser bjuder kommunen på en ljusshow på Borggården vid Linköpings slott.

Det brukar locka väldigt mycket folk och det har blivit till en tradition att titta på årets ljusspel – Claes Lauritsen

– Sedan många år tillbaka kör vi en ljusprojicering, en film som projiceras på slottsväggen. Det brukar locka väldigt mycket folk och det har blivit till en tradition att titta på årets ljusspel, säger Claes Lauritsen, projektledare för evenemang på Visit Linköping, till TT.

Kräver anmälan

Samtidigt kan en lasershow kräva tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten eftersom lasern kan blända flygpersonal och på så sätt utgöra en fara för passagerare och besättning. Närmaste flygplats bör därför vara med och planera showen och en anmälan till Strålsäkerhetsmyndigheten måste komma in i god tid. För dem som eventuellt fortfarande funderar på att byta raketer mot laser är för sent ute.