Meja knappt ett år matas med nappflaska.
Foto: Hasse Holmberg/TT
Linköping

Bakslag för diabetsforskarna – komjölk inte boven

1:49 min

Mjölkersättning där komjölkproteinerna ändrats minskar inte risken för typ 1-diabetes hos barn med anlag för sjukdomen, visar en ny studie.

– Resultaten är en besvikelse. Vi har jobbat med detta i 25 år och hoppades åtminstone kunna förebygga en del fall av typ 1-diabetes, säger Johnny Ludvigsson, senior professor vid Linköpings universitet och en av forskarna bakom studien, till Dagens Medicin.

Hypotesen var att komjölkprotein kan trigga immunsystemet och bildningen av autoantikroppar hos spädbarn med anlag för typ 1-diabetes. Men ny data från den internationella studien TRIGR ger inte belägg för detta.

Av de barn som fått modifierad komjölk drabbades åtta procent av sjukdomen, jämfört med sju procent av barnen i kontrollgruppen. Skillnaden är inte statistiskt säkerställd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".