Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Östergötland

Migrationsverket varslar 250 personer

2:57 min

Migrationsverket varslar 250 medarbetare i hela region Öst.
– Hur många personer som i slutänden kommer att sägas upp är för tidigt att säga, menar regionchef Caroline Henjered.

– Det är först efter förhandlingarna på central nivå som vi vet hur många som blir uppsagda, säger regionchef Caroline Henjered.

Neddragningarna påverkar samtliga Migrationsverkets verksamhetsorter i regionen, men i varierande utsträckning.

I Norrköping avvecklas asylprövningen och en av de två mottagningsenheterna. Men på orten kommer medborgarskap, tillstånds- och arbetstillståndsenheterna att finnas kvar och även utökas med fler enheter. De andra enheterna som kommer finnas på orten är det nationella servicecentret samt regionens ledning och kansli. På orten finns även ett flertal funktioner som inte tillhör den operativa verksamheten inom Migrationsverket. Dessa funktioner påverkas inte av det aktuella varslet, men kan påverkas av Migrationsverkets övergripande omställningsarbete.

Minskad organisation nu och framåt

Migrationsverket fortsätter att planera för en minskad organisation inom asylprövning och mottagning under 2018 och framåt. Bakgrunden är färre asylsökande.

Migrationsverket som helhet har idag cirka 2 000 medarbetare inom asylprövningen och 1 900 medarbetare inom mottagningen. I december 2018 är avsikten att antalet ska ha minskat till 770 medarbetare inom asylprövningen och 900 inom mottagningen. Verksamheten inom avdelningarna för förvar och förvaltningsprocess kommer att förstärkas under 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista