Malin Engström är Enhetschef Utredningsenheten i Mjölby
Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Mjölby

Pappa sa upp dotterns medborgarskap

2:11 min

En lucka i lagen kan leda till att barn som riskerar att giftas bort i andra länder inte kan få hjälp av svenska myndigheter.

I ett unikt fall som inträffat i Mjölby har en pappa rest i väg med sin tonårsdotter till föräldrarnas hemland i syfte att gifta bort flickan. Samtidigt har pappan sagt upp hennes svenska medborgarskap.

Flickan har nu fått hjälp att komma tillbaka till Sverige men det är svårt för sociala myndigheter att hjälpa henne utan att bryta mot lagen.

– Hon har ingen som kan hjälpa henne att föra hennes talan i dagsläget, säger Malin Engström är enhetschef på utredningsenheten i Mjölby.

Flickan som är född och uppvuxen i Sverige reste i somras tillsammans med sina föräldrar till föräldrarnas hemland. Det tonårsflickan inte visste var att pappan planerade att gifta bort henne. Innan resan hade pappan sagt upp dotterns svenska medborgarskap, vilket gör fallet ovanligt.

Enligt Mjölby kommun har flickan hållits kvar i föräldrarnas hemland i syfte att gifta bort henne mot hennes vilja. Men flickan lyckades fly och återvände tillbaka Sverige och Mjölby, där hon fick hjälp av socialtjänsten.

– Utifrån de kunskaper vi har uppfattade vi att vi hade tagit rätt beslut, säger Malin Engström.

Men kort därefter upptäckte handläggarna att hennes svenska medborgarskap hade upphört vilket innebar att hon vistades illegalt i Sverige.

Det blev en mycket delikat fråga för kommunen. En tonårsflicka född och uppvuxen i Sverige men som vistades olagligt i landet. Det innebär samtidigt att kommunen inte har någon skyldighet att hjälpa henne.

– Jag tycker att det finns en brist som beslutsfattare nu måste se över, säger Malin Engström.

Under tiden politikerna försöker hitta en lösning för att inte fler barn ska hamna i samma situation, arbetar Mjölby kommun med att hjälpa henne så att hon får tillbaka sitt medborgarskap.

– Vi försöker hjälpa henne med en vårdnadshavare som kan ta ställning i frågor som är viktiga för henne, bland annat att söka svenskt medborgarskap, säger Malin Engström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".