Richard Michelin från Norrköpings symfoniorkester
Richard Michelin är en av musikerna i Norrköpings symfoniorkester som ikväll håller Trettondagsaftonskonsert. Foto: Ebba Rosencrantz /Sveriges radio
Norrköping

Här firas trettondag med klassisk musik

1:21 min

Strauss, Puccini eller varför inte lite Rossini? Trettondagsafton betyder konsertkväll och i De Geerhallen i Norrköping är det Norrköpings symfoniorkester som står för den ljuva musiken.

Trettondagsafton är en klassiskt konsertkväll och just klassisk musik i alla dess former är det som Norrköpings symfoniorkester bjuder på i sin konsert "Gyllene upptakt" som just nu hålls i De Gerhallen i Norrköping.

Festligheterna började redan klockan fyra i eftermiddags med musik av Svenska Salongsorkestern, en orkester med delar av musikerna från Norrköpings symfoniorkester.

Klockan fem började den stora konserten och då bjöds det på musik av bland annat stora namn som Puccini, Strauss och Rossini.

Trettondagsaftonskonserter är en tradition med anor och Norrköpings symfoniorkester har hållit konserter på Trettondagsafton i flera decennier.

– Det är en jättegammal tradition för just Norrköpings symfoniorkester, säger Richard Michelin som spelar fiol i orkestern.

Och konserterna är välbesökta.

– Det är väl det att man kanske vill förlänga helgerna och feststämningen litegrann. Det är sista chansen innan vardagen pockar på, säger Richard Michelin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".