Nils Öberg, regeringens särskilde utredare
Nils Öberg, generaldirektör Kriminalvården Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Sverige

Korta fängelsestraff gör det svårt att ge behandling

2:15 min

Korta fängelsestraff gör det svårt för Kriminalvården att erbjuda behandling till de som dömts.

Det här menar Kriminalvårdens generaldirektör, Nils Öberg, som vill se en utveckling av frivården för att kunna behandla fler som begår brott.

– Vi har en väldigt hög andel utdömda fängelsestraff som är väldigt korta och då blir det svårt att inleda och fullborda behandlingsinsatser, säger Nils Öberg till P4 Östergötland.

Bara en fjärdedel av de som döms till fängelse genomför behandlingsprogram under anstaltstiden. Det visar Kriminalvårdens rapport Kriminalvård och statistik för 2016.

Den visar också att en stor del av de fängelsedömda har en dom på två månader eller mindre, nästa stora grupp är de med två till sex månaders strafftid.

Och den korta strafftiden gör det svårt att inleda och fullborda behandlingar säger Nils Öberg som menar att frivårdsstraff skulle ge bättre möjligheter att behandla den som dömts.

– En frivårdsinsats varar oftast ett år så vi önskar nu en utveckling av frivården och frivårdens möjligheter att göra insatser inom det här området, säger Nils Öberg.

Men hur är det då för den som utsatts för brott när gärningsmannen inte hamnar bakom lås och bom?

– Ut i samhället kommer de ändå, det viktiga för att förebygga att brottsligheten inte upprepas är att det sker ett meningsfullt arbete under strafftiden, säger Nils Öberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista