Maria Sundkvist, avdelningschef på Skolinspektionens regionala kontor i Linköping.
Maria Sundkvist, avdelningschef på Skolinspektionens regionala kontor i Linköping. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Östergötland

Frågan om skoluniform väcker mycket känslor

2:01 min

Elever som inte följer klädkoden på friskolan Nordic international School i Norrköping riskerar inte längre att bestraffas med kvarsittning. Därmed kommer Skolinspektionen inte att utreda ärendet vidare - men det har väckt många reaktioner.

Efter Skolinspektionens tillsyn av Nordic International School i Norrköping - där man tidigare haft inskrivet i skolans ordningsregler att eleverna ska vara enhetligt klädda, har många reagerat.

– Det här väcker väldigt mycket känslor. Jag har aldrig fått så mycket kommentarer på ett beslut som det här, säger Maria Sundkvist som är avdelningschef på Skolinspektionen i Linköping.

Det var under höstterminen som friskolan öppnade i Norrköping. Som en del i sin profil valde skolan att bland annat ha undervisning på engelska och enhetlig klädsel, en ljusblå pikétröja, en mörkblå kofta och mörk nederdel-byxa eller kjol.

Aldrig fått så många kommentarer på ett beslut som det här
– Maria Sundkvist

Efter att skolans klädkod uppmärksammats i media valde Skolinspektionen att utreda frågan. Anledningen var att klädkoden stod inskriven i skolans ordningsregler som alla elever måste följa för att inte få en varning eller kvarsittning, något som skolan fick backning på, så får det enligt Skolinspektionen inte se ut.

Nordic International School har nu ändrat sina ordningsregler och tagit bort skrivningen om klädkod men eftersom både elever och föräldrar vill fortsätta med enhetliga klädsel kommer skolan göra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista