Larmarmband. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
1 av 3
Genrebild: Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Händelsen inträffade på Slomarps vårdboende.
2 av 3
Händelsen inträffade på Slomarps vårdboende. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Susanne Hallberg Brandt.
3 av 3
Susanne Hallberg Brandt, verksamhetschef på boendet. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Mjölby

Personal tog bort trygghetslarmet - dement man avled

1:43 min

När en demenssjuk man larmade för mycket tog personalen bort trygghetslarmet som han hade på sin handled. Senare hittades han död på golvet i sitt rum.

– Vi ser allvarligt på den här händelsen. En person som bor på ett boende och är i behov av trygghet dygnet runt måste ha ett larm, det säger Caroline Irebro, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Mjölby kommun. 

Det var när den demente mannen upprepade gånger tryckte på sitt trygghetslarm som personal tog bort hans möjlighet att påkalla uppmärksamhet i sitt rum på Slomarps vårdboende i Mjölby, som drivs av det norska bolaget Norlandia, på uppdrag av kommunen.

Senare hittade nattpersonal mannen död på golvet. Men eftersom ingen dokumenterade när larmet togs bort är det oklart hur länge mannen låg död.

Demensboendet drivs av det norska bolaget Norlandia på uppdrag av Mjölby kommun. Susanne Hallberg Brandt är verksamhetschef.

– Det låter ganska makabert att säga att man plockar bort ett larm, det gör vi inte enligt rutin, sen kan det hända vid något tillfälle att man är tvungen att göra det av vissa skäl.

Caroline Irebro, i Mjölby kommun, tycker det som hänt är anmärkningsvärt och anser att Norlandia borde hittat andra lösningar för att mannen skulle kunnat larma.

– Man får sätta in reservrutiner för att personen ska kunna larma på något sätt. Det skulle kunna vara täta tillsyner av personalen eller att personen har mänsklig närvaro hos sig hela tiden.

Norlandia hävdar att personalen struntat i företagets egna rutiner:
Susanne Hallberg Brandt igen.

– Vi har gammalt larm i huset så om någon trycker på larmet hela tiden sabbar det alla andras larm och då kan man plocka ett larm just då, men det som brast var att vi inte dokumenterade det. En undersköterska har inte rätt att ta bort ett larm utan att dokumentera, utan att prata med överordnad. Där har vi brustit.

Allvarliga missförhållanden ska anmälas till inspektionen för vård och omsorg, IVO, inom två månader.

Men trots att mannen avled i oktober har ännu ingen anmälan gjorts av Norlandia, som säger att en intern utredning fortfarande pågår.

Även Mjölby kommun väntar på en rapport om vad som hänt, hittills har Caroline Irebro bara fått en muntlig redogörelse.

– Vi har varit på Norlandia om det här och vill ha information om utredningen.

Har du stött på något liknande ärende tidigare?
– Det har jag inte, säger Caroline Irebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista