Pappa ville gifta bort en av döttrarna.
Pappa ville gifta bort en av döttrarna. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges Radio
Mjölby

Mjölbypappa sade upp medborgarskapet för ytterligare en dotter

1:28 min

Mjölbypappan som sade upp dotterns medborgarskap i syfte att gifta bort henne i hemlandet gjorde samma sak mot ytterligare en dotter.

Enligt en bror till flickorna så lyckades pappan utan barnens vetskap säga upp medborgarskapet för sina två yngsta döttrar och få dem att resa till Irak. 

– De blev lurade dit. Det var redan bestämt att en av tjejerna skulle gifta sig, berättar brodern.

Flickorna var fast i Irak tills brodern hjälpte dem tillbaka till Sverige. Brodern tycker att det är för lätt för föräldrar att säga upp barns medborgarskap utan barnens medgivande.

Enligt Lisa Danling, presskommunikatör på Migrationsverket, är det inte Migrationsverkets ansvar att kontrollera om föräldrar förfalskat barnens namnunderskrift.

– Vi har ingen möjlighet att kontrollera namnunderskriften eller identiteten. Då föräldrar har en långtgående rätt att bestämma över sina barn kontrollerar vi inte frågan vidare om urkundsförfalskning. Det är en fråga för polisen, säger Lisa Danling.

P4 Östergötland har försökt komma i kontakt med pappan för en kommentar men utan resultat. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".