Brand i deponi
Åklagare utreder branden i den otillåtna deponin i Ödeshög. Foto: Ödeshögs kommun
Ödeshög

Åklagare granskar Ödeshögsbostäder

1:35 min

Åklagare granskar nu Ödeshögsbostäder som anlade en otillåten  skräptipp i naturen och som riskerade att skada kommunens dricksvattentäkt, när den brann för ett år sedan.

– Man har brutit mot en bestämmelse i miljöbalken när man  bedriver en verksamhet utan tillstånd. Då har vi skyldighet att göra åtalsanmälan, säger Charlotte Hallin Johansson, miljöchef i Ödeshögs kommun.

Det var när det började brinna en natt i januari i fjol som det blev uppenbart hur stor den olovliga deponin var.

Under närmare två år dumpade Ödeshögsbostäder framför allt byggavfall på platsen vid Orrnäsaån, som rinner ut i Vättern - inte långt från den plats Ödeshög tar sitt dricksvatten. Byggavfallet mellanlagrades i väntan på flisning.

Räddningstjänsten lät den fotbollsstora tippen brinna ned för att inte släckvatten skulle läcka ut i sjön.

– Konsekvenserna kunde ha blivit värre än vad de blev, säger Charlotte Hallin Johansson.

Miljökontoret anmälde fallet till åklagare och uppmanade Ödeshögsbostäder att ta bort askan på brandplatsen samt ta prover i mark och aska, för att spåra metaller eller andra ämnen som kan skada naturen.

Enligt Charlotte Hallin Johansson visar proverna på ganska normala värden.

Åklagare har hittills granskat och konstaterat att Ödeshögsbostäder inte begått något avsiktligt miljöbrott, men utreder fortfarande de misstänkta brotten otillåten miljöverksamhet och nedskräpning.

– Det är egentligen att man inte har anmält att man har ett upplag, för det är anmälningspliktigt och då bryter man mot en paragraf i miljöbalken.

Hur ser ni på att en kommun som Ödeshög anlade en deponi i naturen helt utan tillstånd?

– Ja, det är beklagligt för det tyder ju på att vi har brist i kommunikationen. Det här är ju en del av kommunen och hade de ringt och pratat med oss när de inte fick komma intill och lägga där de brukade lägga så hade vi kanske kunnat motverka det här från början så att det inte hamnade i naturen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".