Anders Hedström, rovdjursspårare åt Länsstyrelsen
1 av 3
Rovdjursspårare Anders Hedström tittar till en av de kameror som satts upp i omrpådet. Foto: Stefan Lindeberg/Sveriges Radio
Vargen går gärna längs befintliga skogsvägar
2 av 3
Vargen vandrar gärna längs befintliga skogsvägar Foto: Stefan Lindeberg/Sveriges Radio
Inventeringskameror avslöjar om vargen passerat.
3 av 3
Inventeringskameran avslöjar om vargen passerat. Foto: Stefan Lindeberg/Sveriges Radio
Östergötland

Kameror ska avslöja om vargen flyttat hit

3:06 min

I skogarna mellan Hällestad och Ljungsbro kan ett vargpar hålla på att bilda revir, i så fall det första i länet i modern tid. Nu undersöks saken med hjälp av kameraövervakning.

P4 Östergötland träffar Länsstyrelsens rovdjursspårare Anders Hedström på en grusväg i några mil söder om Hällestad. Platsen är en av flera där man spårar varg med hjälp av kameror, och djuren har fångats på bild.

– Vid sex olika tillfällen har jag fått varg på film på just den här platsen, berättar Anders Hedström.

Den första rapporten där man sett två vargar som gått tillsammans kom under nyårsafton. En av vargarna i paret ska även ha revirmarkerat, vilket kan betyda att vargarna kan vara på väg att bli stationära i området.

– Ska det vara ett revir måste båda individerna revirmarkera, de måste också uppehålla sig här en längre tid, så det är för tidigt i dagsläget att säga att vargarna har ett revir, men det finns tecken på det, säger Anders Hedström.

Skulle vargparet stanna i länet och få valpar är det första gången i modern tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".