Vita Hästen
Så här såg det ut i Himmelstalundshallen under fredagskvällen. Foto: Rickard Jansson/Sveriges Radio.
Hockeyallsvenskan

Vita Hästen vann – trots supporterbojkott

3:40 min

Hemmasupportrarna valde att bojkotta Vita Hästens hemmamatch mot AIK. Då såg Norrköpingslaget till att bryta sin trend på sex raka förluster.

Sex raka förluster och tidigare i veckan fick huvudtränaren Jonas Johnson sparken. Skyttekungen Rickard Palmberg går skadad. Tidigare under fredagen blev det klart att forwarden Douglas Lögdal lämnar klubben. Bland annat. Ja, det har varit bistra och prövande tider för Vita Hästen och inte minst deras supportrar. Under fredagskvällen syntes inga Vita Hästen-supportrar till på ena ståplatsläktaren – däremot två banderoller med budskapet ”LYSSNAR INTE NI SJUNGER INTE VI”. En protest från supporterhåll, alltså. Vita Hästen krigade sig hur som helst till en 2-1-seger efter förlängningsspel, där nye huvudtränaren Leif Strömberg tyckte att hans manskap visade hemmapubliken att det finns anledning till optimism framöver.

– En häftig match där vi jobbar otroligt hårt hela tiden. Det fanns mycket passion och känslor, sa Strömberg till P4 Östergötland efter trendbrottet.

Vita Hästens 1-0-ledning, som Emil Eriksson ordnade i första perioden, höll sig länge och väl. AIK levererade dock en stark tredjeperiod och fick utdelning med mindre än tre minuter kvar av ordinarie tid. I förlängningen skickade lagkaptenen Jesper Samuelsson in det förlösande segermålet som gav Vita Hästen första segern under 2018.

Vita Hästens ordförande Yvonne Anglesjö ställer sig frågande till protesten från supporterhåll, som hade sin bakgrund i arenans säkerhetsarrangemang.

– Vi känner att det här drabbar killarna på isen mer än något annat. Våra sponsorer har sagt att de är villiga att betala några tusenlappar till för de som tar bort dem. De är oroliga att det här kan drabba Vita Hästen som varumärke, säger Yvonne som egentligen vill tona ned argumenten, säger Anglesjö till NT-sporten.

I onsdags bjöd supportern Fredrik Svensson in till möte. Vita Hästens ledning var där och alla supportergrupper var inbjudna. I samband med mötet redogjorde Yvonne Anglesjö för alla säkerhetsförbättringar som skulle genomföras, efter Södertäljematchen i förra veckan. De flesta kom, men det var främst hela utbrytarfalangen SN17, och stora delar av Hästen Fanz som uteblev. På mötet presenterades de åtgärdspunkter som skulle införas i Himmelstalundshallen för att höja säkerheten. Yvonne Anglesjö var besviken men ville inte spä på den infekterade stämningen mellan klubb och supporterfalangen, skriver NT.

– Att man inte samarbetar tycker jag är jättetråkigt, men vi vill inte ha någon schism. De får nog komma tillbaka till oss. Vi har tagit polisen, ordningsvakterna till hjälp. Alla som kan de här frågorna om vad som ska göras och gjort förbättringarna som vi skulle göra. Vi kan inte göra så mycket mer. Har de några konkreta förslag får de komma till oss. Inte göra påhopp, säger Anglesjö till NT.

På Hästen Fanz Facebooksida publicerades följande under fredagen:

Hästen Fanz och SN17 väljer att tömma klacken vid matchen mot AIK 2018.01.19. Grunden till beslutet ligger i bristande säkerhet vid sektion 67 och klubbens ovilja att träffas för att föra en dialog kring detta. Hästen Fanz styrelse och SN17 hänvisar samtliga medlemmar och dem som står i klacken till ett informationsmöte nu på söndag 21/1.

Tid: 15.00

Adress: Trädgårdsgatan 39.

Alla frågor rörande detta kommer hänvisas till mötet.

/Hästen Fanz och SN17.

Hur som helst – på isen fick det hårt prövade Norrköpingslaget till ett trendbrott. Vita Hästen tog sig upp som tabelltolva – precis över det nedersta strecket – men Troja-Ljungby precis under har en match mindre spelad. De har en poäng upp till Vita Hästen.

Nästa match spelas på tisdag då Almtuna gästar Himmelstalundshallen. Framtiden får utvisa hur det ser ut på läktarplats då.

Vita Hästen - AIK 2-1 (1-0, 0-0, 0-1, 1-0)

Målen: 1-0 (7.17) Emil Eriksson (Alexander Pettersson), 1-1 (57.10) Erik Nyström (Anton Holm), 2-1 (62.45) Jesper Samuelsson (Jens Hellgren, Villiam Haag).

Skott: 35-28 (12-6, 12-6, 9-15, 2-1).

Utvisningar, Vita Hästen: 3x2 minuter, AIK: 4x2.

Publik: 2970.

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".