Eva Nemec Nordh
Åklagare Eva Nemec Nordh. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges Radio
Linköping

Åklagare: Dödliga bantningsmedel måste stoppas

1:25 min

En 55-årig Linköpingsbo åtalas för bland annat dopningsbrott och brott mot läkemedelslagen.

Sedan tidigare står samma man åtalad för att ha smugglat in fem kilo av preparatet Dintrofenol, även kallat DNP, från Kina. Därefter tillverkade han kapslar med "bantningsmedel" för försäljning. Eva Nemec Nordh är chefsåklagare i Linköping och hon menar att det är preparat som är lätt att överdosera och kan vara livsfarligt om det kommer till allmänheten.

Hon anser att det handlar om stora mängder.

– Det blir ju väldigt många kapslar av fem kilo. Så det är en stor mängd. Det är ju tusentals.

Den misstänkte mannen har erkänt att han köpt preparatet och tillverkat kapslar för viktminskning. Men han menar att det inte varit något olagligt.

Chefsåklagaren har så begärt in intyg från Läkemedelsverket om att det inte är ett godkänt läkemedel. Och hon vill nu att Linköpings tingsrätt tar ställning till om mannens hantering är ett brott mot läkemedelslagen.
 
– Preparatet höjer temperaturen i kroppen. Om man då överdoserar, vilket är lätt att göra, så får man en sådan feber som sedan inte går att häva. Så man kan dö av det.

Tidigast i mars börjar rättegången i Linköping.  En förhandling som kommer att bygga på flera åtal. Nu pågår ytterligare en utredning mot mannen där man tagit misstänkta preparat i beslag.

Detta är en typ av brottslighet där lagstiftningen inte hängt med, anser chefsåklagaren Eva Nemec Nordh.
 
– Denna utveckling att man hela tiden laborerar med olagliga preprata där man lägger på någon liten molekyl för att ändra strukturen på detsamma, men sedan säljer väldigt starka saker som ännu inte har hunnit bli klassade, gör att det säljs väldigt mycket farliga preparat. 
 
– Detta är svårt att komma åt beroende på att straffen är så låga och att 
det sker relativt riskfritt. Jag skulle därför vilja att man ser över lagstiftningen, säger Nemec Nordh.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".